/
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ - PowerPoint Presentation

vamput
vamput . @vamput
Follow
342 views
Uploaded On 2020-10-22

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ - PPT Presentation

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ Sanat Tasarım Fakültesi stfnisantasiedutr TEMEL TASARIM II RENKLERİN Çağrışımları Renklerin çeşitli anlamları olabilir ve bunlar farklı duygular ve ruh halleri ile ilişkilendirilebilir ID: 814794

vers

Share:

Link:

Embed:

Download Presentation from below link

Download The PPT/PDF document "NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ" is the property of its rightful owner. Permission is granted to download and print the materials on this web site for personal, non-commercial use only, and to display it on your personal computer provided you do not modify the materials and that you retain all copyright notices contained in the materials. By downloading content from our website, you accept the terms of this agreement.


Presentation Transcript

Slide1

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Sanat Tasarım Fakültesi stf.nisantasi.edu.tr

TEMEL TASARIM II

Slide2

RENKLERİN ÇağrışımlarıRenklerin çeşitli anlamları olabilir ve bunlar farklı duygular ve ruh halleri ile ilişkilendirilebilir.

Böylece, renkler izleyicide belirli bir tepki oluşturmak için kullanılabilir. Bu derste farklı renkler ile ilişkilendirilen bazı yaygın anlamlar özetlenecektir; ancak bunlar evrensel bir rehber değildir, çünkü ilişkilendirilen anlamlar ülkeden ülkeye ve farklı kültürler içinde değişiklik gösterir. Aşağıda verilen

renkler ve ilişkili çağrışımları renkleri duygularla ilişkilendirmek için bir başlangıç noktası sağlar, ancak renklerin nasıl kullanıldıklarına bağlı olarak, yaratıcılık bu çağrışımları aşabilir.NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©11. haftadan itibaren, dönem boyunca yapılmış olan çalışmalar ve edinilmiş bilgiler ışığında final projesine odaklanacağız. Renklerin çağrışımları ilk haftalarda özet bir şekilde öğrenciye verilmişti. Bu derste grafik tasarımın geniş yelpazesi içerisinde kullanım örnekleri verilecektir.

Slide3

RENKLERİN ÇağrışımlarıNİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

HAFTA 11:

Skarlet kırmızısıHeyecan verici, agresif, dramatik ve dinamik. Kiremit KırmızısıGüvenli, doğal ve güçlü.

Sıcak kırmızıBaştan çıkarıcı, uyarıcı ve ihtiraslı.Parlak pembe / macentaTutkulu, frapan ve dikkat çekici.Açık pembeTatlı, nazik ve feminen.Tozlu pembeRomantik, tatlı, hassas ve duygulu.Leylak Dingin, ince ve yumuşak.Şarap Varlıklı, zengin, yoğun ve ulu. Fuşya

Şehvetli, enerjik, teatral ve eğlenceli.

Toprak

Baharatlı, sıcak, etnik ve erdemli.

Turuncu

Eğlenceli, parlak ve canlı, renklerin en sıcağı.

Şeftali

Sağlıklı, yumuşak, nazik, dokunsal ve kadifemsi.

Parlak sarı

Umutlu, neşeli, ama aynı zamanda korkak ve hilekâr.

Açık sarı İlham verici, sıcak, sakinleştirici, müphem ve yaza dair.Altın sarıGüneşli, sonbahara dair, pişmiş, ama aynı zamanda uyaran. Yeşil sarıTurunçgillere dair, asitli, meyvemsi, ekşi ve keskin.

Slide4

RENKLERİN ÇağrışımlarıNİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

HAFTA 11:

KremAğır, zengin, temiz, klasik ve sade.Bej / boz Güvenilir, esnek, ağırbaşlı, ebedî.

KahverengiBesleyici, topraksı, güvenilir, samimi.Kahve / çikolataÖzlü, kalıcı ve lezzetli.KaracaGüvenli, pratik, organik ve rüstik. LilaFeminen, rafine, elegant ve zarif.LavantaÇiçeksi, parfümlü, nostaljik ve alışılmadık.MorDuyusal, fütüristik ve kucaklayıcı.Kraliyet moruGörkemli, pahalı ve krallığa dair.

Erik

Gövdeli, dolgun, sofistike ve eşsiz.

Menekşe

Gizemli, hayal gücü, ruhani ve çiçeksi.

Göl mavisi

Soğuk, pahalı, kendine güvenli, trendi.

Elektrik mavi

Dinamik, çekici, cesur ve neşeli.

Lacivert

Tekbiçim, güvenilir, emniyetli, geleneksel ve daimi.Kraliyet mavisiKendini adamış, dramatik, profesyonel ve canlı.Gök mavisiDinlendirici, mutlu ve mert.

Slide5

RENKLERİN ÇağrışımlarıNİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

HAFTA 11:

Turkuaz (Türk mavisi)İyileştirici, ruhani, mistik ve egzotik.Bebek mavisiSevimli, taze, durgun, rahat ve hafif.

SuAkıcı, tazeleyici, temizleyici ve enerji veren.Koyu yeşilDoğal, organik, verimli, lezzetli.Açık yeşilGençleşme, düzenlenebilir, ama aynı zamanda mide bulandırıcı. Zeytin yeşiliKlasik, donuk, çamurumsu ve kalıcı.HakiTekbiçim, kamuflaj, askeri ve becerikli.Misket limonuAsitli, mayhoş, canlandırıcı, sulu ve keyifli.BeyazSaflık, masumiyet, iyilik ve tıbbi.

Altın

Zenginlik, abartı, aşırılık, şans ve gelenek.

Gümüş

Prestijli, ulu, soğuk ve metalik.

Bronz

Sıcak, gelenek, kalıcı ve rüstik.

Siyah

Sihirli, dramatik, elegant, tekinsiz ve cesur.

Kömür / kurşun

Sofistike, ılımlı ve profesyonel.Soğuk griSade, saygın ve mutsuz.Sıcak griDüşünceli, maddi ve dengeli.

Slide6

RENKLERİN ÇağrışımlarıUygulama: Objenin

gerçekçi olarak gözlemlenmesi, stilizasyonu ve deformasyonu ile renkli imgesel tasarımlar oluşturma.

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©HAFTA 12-13:

Slide7

StrüktürBirimden

modül, modülden sistem oluşturma anlamına gelir. Modül, belirli bir bütünü oluşturmak amacıyla, aynı türden başka elemanlarla yanyana getirilebilen en küçük birimlerdir. Bu birimler daha sonra başka bir bütünü oluşturmak üzere farklı bir dağılımla, farklı bir bağlamda tekrar

biraraya gelebilir. Canlı ve cansız nesnelerin çeşitli bölümleri arasında oran-orantı sağlamak için kullanılırlar.Tekstür bir nesnenin dışsal özelliklerini, yani dokusunu verir. Strüktür ise nesnenin büyüteçle ya da mikroskopla bakıldığında görülen içsel yapısıdır. Eş formların ya da birbirleriyle sık bağlantılı, benzer formların iki ya da üç boyut üzerinde tekrarlanmasından strüktür doğar. Başka bir deyişle strüktür, birimlerin bir araya gelmesiyle oluşan sistemler bütünüdür.Modüler Origamiden (kağıt katlama teknikleri) yararlanılarak üç boyutlu tasarımlar gerçekleştirilecektir. Modüller ayrıca bağ elemanı denen birleştirici öğelerle birbirlerine bağlanabilirler. Bağ elemanı, birim elemanlarını birbirine bağlarken aynı zamanda strüktüre hareket kazandırır.NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©HAFTA 14:

Slide8

kaynaklarNİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Toktaş, P. (2014) Güzel Sanatlar Fakültelerinde Temel Sanat Eğitimi. Gece Kitaplığı

Civciv, E. (2015) Temel Tasarım ve Tasarım İlkeleri. Akademisyen Kitabevi. Harris, P. & Ambrose, G. (2013) Grafik Tasarımda Renk. Literatür YayıncılıkVienne, V. & Heller, S. (2017) Grafik Tasarımı Değiştiren 100 Fikir. Literatür Yayıncılık