Portland Oregon Landscape Design
99K - views

Portland Oregon Landscape Design

Shapiro Didway designed the overall campus and playground of the Redding School of the Arts, a K-8 arts charter school located in Redding, California. This LEED Platinum project incorporates native plants, reclaimed rainwater runoff, and traffic calming elements. Extensive natural shade improvements mitigate the intense weather of the area. Extensive efforts were made to preserve and protect numerous Blue Oaks on site and incorporate them into the overall site plan.

Download Pdf

Portland Oregon Landscape Design




Download Pdf - The PPT/PDF document "Portland Oregon Landscape Design" is the property of its rightful owner. Permission is granted to download and print the materials on this web site for personal, non-commercial use only, and to display it on your personal computer provided you do not modify the materials and that you retain all copyright notices contained in the materials. By downloading content from our website, you accept the terms of this agreement.



Presentation on theme: "Portland Oregon Landscape Design"— Presentation transcript:

Portland Oregon Landscape Design Shapiro Didway was established in 2006 by Steve Shapiro and Blair Didway. We pursue a traditional design construction practice that provides commercial and private clients with excellence in both design and service. Our expertise includes sustainable planting, irrigation design, urban gathering spaces and campus design. Clients include commercial and private developers, non - profit organizations, municipalities and governmental agencies. Principals Steve S hapiro and Blair Didway lead the design team and collaborate on all projects from conception

through implementation. Services Our purpose is to serve and partner with our clients to create striking landscapes. This client orientation takes many forms; listening to your vision, creation of graphics and 3 - D models to help make the decision - making process clearer, and development of construction documents that are detailed, clear, and built on deep technical expertise. Our process includes strict adherence to project goals, timelines and budget. As landscape architects, we embrace our role as environmental stewards. We work at the nexus between the built and

natural environments, and believe that elegant and sustainable design solutions are discovered there. Our designs are shaped by this understanding of landscape architecture as a fusion of design and stew ardship. We are enthusiastic about creating green solutions to conventional gray systems at all scales. Principals Steve Shapiro and Blair Didway are closely involved with each project. We pride ourselves on attention to detail, scheduling, and cost implic ations that occur during the construction process. Campus Desig n Natural Playground This p layground, intended for children

ages 2 & under, is composed entirely of natural materials such as wood, stone, plants, lawn, and sand. The playground includes many elements to encourage both active physical play and creative play. Features include a grass y story circle, a sand pit with a wacky post forest, a low stone wall, hopping stumps, balance logs, and willow tunnels. Spaces for veggie & butterfly gardens have also been incorporated. Redding School of the Arts Shapiro Didway designed the overall camp us and playground of the Redding School of the Arts, a K - 8 arts charter school located in Redding,

California. This LEED Platinum project incorporates native plants, reclaimed rainwater runoff, and traffic calming elements. Extensive natural shade improvem ents mitigate the intense weather of the area. Extensive efforts were made to preserve and protect numerous Blue Oaks on site and incorporate them into the overall site plan. The campus centerpiece is a discovery playground built within a dynamic framework of overlapping circular forms. The playground includes a wide variety of play elements to provide a safe, fun, unique, and multi - cultural play experience. The playground is

loosely organized into three areas: one for younger K - 4 kids, another for grades 5 - 8, and a shared area for all ages. A series of outdoor classrooms and courtyard spaces also provides students with opportunities for experiential learning and creates a link between interior spaces and the surrounding landscape. Providence St. Vincent Healing Garden For this Oncology Building, a linear healing garden was developed by Shapiro Didway in association Jon R. Jurgens Architects. The garden is intended to be a seating, viewing, and strolling space for patients undergoing chemotherapy.

Key features of the garden include a series of multi - level planters, two water features, a labyrinth, and multiple seating areas. A ten foot high by thirty foot long stone water wall is the focal point of the garden. Informal seating areas h ave been located throughout the garden for patients and staff to enjoy during summer months. Two roof gardens were created on upper floors; one of which is a multi - purpose space with seating, planting, and stone berms. The second, for viewing only, is a ro of garden consisting of geometric areas of stone. University of Portland Residence Hall

The University of Portland is a classical campus comprised of a mix of 1920’s, mid - century and modern architecture. The strong landscape of the campus ties together th is architectural mix and is an important feature to students and faculty. For this residence hall, a new space was created by Shapiro Didway that builds on the complexity of the campus, adds to the campus plant palette, and is sustainable. The entry plaza of the dorm is comprised of four separate formal seating areas that are paved with limestone. Hedges have been incorporated between each seating area to build

on the geometry of the building and provide privacy for students. This LEED Silver building incor porates a partial green roof and primarily native plantings. Gray water is used as an irrigation source for all new plantings. Virginia Garcia Cornellius Wellness Center The original Cornelius Clinic was established in 1975 to serve the migrant seasonal fa rm worker and day laborer population. The staff provides a wide range of healthcare services to 6,700 patients annually, with special emphasis on behavioral health and diabetes care. The opening of the new Wellness Center, designed by

Scott Edwards Archite cture, will allow the Virginia Garcia Center to double the number of patients currently being served. The intent of the outdoor environment at the Center is to create a healing space for patients and staff. Through the use of rain gardens, permeable pavers , native plantings, and water quality features, the site has become a model of sustainability. An existing mid - block alley has been redeveloped into a “green” pedestrian corridor that is closed to vehicular use. VGMHC received a grant from Metro’s Nature i n Neighborhoods program for

improving the alley with pervious pavers, native vegetation, and a low - impact storm water collection system. A rain garden is located at the northeast corner of the site and a sculptural rain scupper serves as a visual focal poi nt. A large community garden, intended to promote health, has also been implemented within the overall site plan. The landscape developed by Shapiro Didway is clean and modern in appearance. Three - foot steel screens are used to provide privacy for ground f loor terraces. Masses of ornamental grasses and low evergreen shrubs frame the building. Private

Gardens A low maintenance, naturalistic landscape consisting of large masses of native plantings and Aspen trees was developed for this vacation home located o n Crosswater Golf Course. Key features of the landscape include a bluestone entry and rear terrace. The pavers were spaced to allow low grasses and groundcovers to grow within the hardscape, creating a natural feeling in each area. Westmoor Residence The o wners of this Portland Mid - Century Modern home needed spaces for relaxing and entertaining. A stone water feature incorporates colored glass while a custom gas firepit

ensures warmth on chilly evenings. Simple yet lush gardens surround these living spaces. Sheridan Residence This new home; located in rural Sheridan, Oregon; features clean, modern landscapes that also pay heed to surrounding natural vegetation. Columnar Oaks, evergreen hedges and soft ornamental grasses give structure around the home, while Oregon native plants and a seeded wildflower meadow help the property to mesh with the surrounding natural landscape. Outdoor areas include such features as a vegetable garden, ping - pong, and swimming pool. Urban Housing

Sawyer’s Row Sawyer’s Row is a 40 - unit LEED Platinum project located in the heart of Portland’s Northwest Slabtown neighborhood. The building was designed with walkability in mind, with an 85% walkscore and easy access to the Portlan d Streetcar. A central courtyard, featuring flowering Dogwood trees, provides a lush space for residents to relax. The project architect was Holst Architecture . Fran klin Ide Franklin Ide is a 92 - unit apartment building that sits atop 2,000 square feet of retail space. Located within the heart of Northwest Portland, this

building designed by SERA Architects, has achieved a LEED Gold rating. Sustainable landscape elements include storm water planters, permeable pavers, and native plantings. For mo re information please visit http://www.shapirodidway.com