/
GEMİ MANEVRASI II Kpt. İdris TURNA GEMİ MANEVRASI II Kpt. İdris TURNA

GEMİ MANEVRASI II Kpt. İdris TURNA - PowerPoint Presentation

laobeast
laobeast . @laobeast
Follow
352 views
Uploaded On 2020-08-28

GEMİ MANEVRASI II Kpt. İdris TURNA - PPT Presentation

TURGUT KIRAN DENİZCİLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018 İÇERİK Gemi manevrasını etkileyen faktörler Tanımlar Pivot noktası 1 Kumanda edİLEMEYEN Kuvvetler ID: 810153

gemi geminin mork

Share:

Link:

Embed:

Download Presentation from below link

Download The PPT/PDF document "GEMİ MANEVRASI II Kpt. İdris TURNA" is the property of its rightful owner. Permission is granted to download and print the materials on this web site for personal, non-commercial use only, and to display it on your personal computer provided you do not modify the materials and that you retain all copyright notices contained in the materials. By downloading content from our website, you accept the terms of this agreement.


Presentation Transcript

Slide1

GEMİ MANEVRASI II

Kpt. İdris TURNA

TURGUT KIRAN DENİZCİLİK FAKÜLTESİDENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

2018

Slide2

İÇERİK

Gemi manevrasını etkileyen faktörler

TanımlarPivot noktası

Slide3

1. Kumanda edİLEMEYEN Kuvvetler

Rüzgar

AkıntıSwellBuzSığ suBank etkileriSu altı direnci

GEMİ MANEVRASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Gemi manevrası sanatı kumanda edilebilen kuvvetlerin efektif kullanımı ile kumanda edilemeyen kuvvetlerin üstesinden gelmeyi gerektirir.

Slide4

2. Kumanda edİLEBİLEN Kuvvetler

Pervane

Dümen Baş-Kış iterlerRömorkörlerDemirlerHalatlar

GEMİ MANEVRASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Gemi manevrası sanatı kumanda edilebilen kuvvetlerin efektif kullanımı ile kumanda edilemeyen kuvvetlerin üstesinden gelmeyi gerektirir.

Slide5

TANIMLAR

G: Geminin ağırlık merkezi

C: Geminin yüzdürme merkezi : Su altında kalan hacmin merkeziN (Center of Lateral Resistance) : Tekneye etkiyen hidrodinamik kuvvetlerin merkezidir.Pivot Noktası : Geminin etrafında dönüş yaptığı noktadır.

GEMİ MANEVRASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Slide6

TANIMLAR

Yawning

: Geminin ağırlık merkezinden geçen dikey doğrunun etrafında dönmesi hareketine verilen isimdir. Rolling: Geminin ağırlık merkezinden ve pruva pupa hattından geçen doğrultunun etrafında dönmesi ile list hareketine verilen isimdir.Pitching: Geminin ağırlık merkezinden ve kemere hattından geçen doğrunun etrafında baş-kıç hareketine verilen isimdir.Heave: Geminin paralel olarak yükselip alçalma hareketine verilen isimdir.Sway: Geminin bordasal olarak yatay hareketine verilen isimdir.Surge: Geminin baş kıç yönünde doğrusal hareketine verilen isimdir.

Slide7

7

TANIMLAR

Slide8

TANIMLAR

Kick ahead (ileri tokatlama):

Manevra esnasında süratin belli bir değerin(Genellikle 3 mil ve altı) altına düşmesi nedeniyle dümenin etkinliği kaybolur. Düşük süratten ötürü kaybolan dümen kumandasını yeniden kazanmak için Ana makineye kısa süreliğine yol verilir bu tekniğe ileri tokatlama adı verilir.İleri tokatlama tekniğinde kullanılacak makine komutu geminin tipine, makine gücüne bağlı olarak değişmektedir. 20000 DWT bir gemi için normal koşullarda Dead Slow komutu ileri tokatlama için yeterli olur iken; 250000 DWT bir VLCC için Full Ahead gerekebilir.

Slide9

9

Slide10

TANIMLAR

Horse

Power (hp): 75 kilogram ağırlığı dikey doğrultuda 1 saniyede 1 metre kaldırmak için gerekli olan güce hp adı verilir. Shaft Horse Power (Shp): Gemi pervanesine iletilebilen güce verilen isimdir.

Slide11

N (Center of Lateral Resistance)

N noktası gemi hareket etmiyor iken su hattında ağırlık merkezine yakın bir noktada bulunur.

Gemi ileri yol alıyor iken geminin baş tarafında daha fazla direnç oluşacağından N noktası başa doğru hareket eder. Gemi Geri yol alıyor iken geminin kıç tarafında daha fazla direnç oluşacağından N noktası kıça doğru hareket eder. N noktası gemi even keel iken su hattında iken trim oluştuğunda trimlenen tarafa doğru hareket eder.

GEMİ MANEVRASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Slide12

Pİvot noktasI

Bir geminin dönüşünün etrafında gerçekleştiği

kabul edilen dikey eksene yukardan bakıldığında bu eksen bir nokta gibi görünür.Bu noktaya Pivot noktası denir. Pivot noktası ve N noktası, gemi dönüş manevrasını belirleyen fakat kesişmeyen iki noktadır. Pivot noktası sabit değildir!!

GEMİ MANEVRASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Sabit Pivot noktası

Slide13

Geleneksel teoride geminin üzerinde ileri yol var iken Pivot noktasının gemi pruvasından gemi boyunun1/3’ü kadar geride olduğu belirtilmiştir.

13

Pİvot noktasI İle İLGİLİ geleneksel teorİ VE YANLIŞ BİLİNENLER

Slide14

Geleneksel teoride geminin üzerinde tornistan yol var iken Pivot noktasının gemi dümen rodundan gemi boyunun1/4 ’ü kadar ileride olduğu belirtilmiştir.

14

Pİvot noktasI İle İLGİLİ BİLGİLER VE YANLIŞ BİLİNENLER

Slide15

15

Pİvot noktasI İle İLGİLİ BİLGİLER VE YANLIŞ BİLİNENLER

Slide16

Pervane Tipine Göre;

Tek Pervaneli (SINGLE SCREW

TUGS): Konvansiyonel tip römorkörler tek pervanelidir. Bu römorkörlerin manevra karakterleri gemilere benzerdir. Tek pervaneli römorkörler uzun bağlama ile çekme veya durdurma işlemlerinde yeterli iken hızlı manevra gerektiren durumlarda konumlarını kolayca değiştiremezler.Çift Pervaneli Römorkörler (TWIN SCREW TUGS): Bu tip römorkörlerde konvansiyonel tipte römorkörlerdir. Makinelerin farklı yönlere çalıştırılabilmesi fonksiyonu ile tek pervaneli römorkörlere oranla daha güçlü manevra kabiliyetine sahiptir. Traktör Römorkörler (TUGS WITH DIRECTED THRUST) : Konvansiyonel römorkörlerden çok daha iyi manevra kabiliyetine sahip römorkörlerdir. Voith Schneider, Azimuth Stern Drive, Rotor tipi römorkörler bu sınıfa girerler.

16

Römorkörler